UDVE [ˈuðˌveˀ] substantiv
Længsel efter at forlade hjemmet og rejse ud.
Igennem de sidste tre år har vi været på 12 ferier sammen uden for Danmark og hvis ikke señor corona havde stukket en kæp i hjulet, havde tallet nok været højere. På hver af disse rejser har hjemve aldrig spillet en rolle. Til gengæld oplever vi ofte udve – en længsel efter at komme ud, efter at se mere og opleve mere.
Falckredder møder iværksætter
Tilbage i 2016 mødte vi hinanden for første gang, da vi begge arbejdede på Restaurant Flammen i Århus. Vi havde travlt med hvert vores liv, og kontakten løb ud i sandet, da jeg stoppede for at tage i Forsvaret. Fire år senere krydsede vores veje igen, og vi fandt hurtigt ud af, at vi ikke kunne undvære hinanden.
Rasmus’ nye virksomhed var ved at tage fart, og jeg var halvvejs i min uddannelse. Vi fandt en god rytme med to jobs, der begge havde skiftende arbejdstider.
Mange omkring os begyndte så småt at bevæge sig i en retning, vi på daværende tidspunkt også selv betragtede som normen. Jævnaldrende blev færdige med uddannelsen, købte hus, fik en hund, og børn kort tid derefter. Vi tog selv skridtet mod villa, volvo, og vovse, da vi flyttede i rækkehus i en rigtig nybyggerby og købte bil sammen. Måske var det lige præcis det valg, der fortalte os, at det ikke nødvendigvis var den rette fremgangsmåde for os.
Det er så nemt at følge strømmen, men er der blot et enkelt individ, der går imod den, er der flere, der følger trop. Vi har talt meget om, hvad normen er, men i bund og grund bør vi lade være med at definere den i første omgang. Vi ser på de mennesker, der omgiver os, og kopierer deres adfærd. Normen er i virkeligheden kun en begrænsning.
Da jeg selv var i tvivl om, hvorvidt medicinstudiet var det rette for mig, følte jeg mig anderledes. Jeg troede ikke, at det var “normalt” at droppe ud og slet ikke så sent i forløbet. Der var ikke andre, jeg kendte, der havde skiftet studie, og det måtte derfor være mig, der gjorde noget forkert. Jeg er blevet så meget klogere, og jeg har siden mødt rigtig mange, der var usikre på, hvilken vej de skulle gå.
Det er ikke meningen, at vi bare skal gøre som alle andre. Vi skal gøre det, der gør os glade, og det, der føles rigtigt i maven. Alle drømme er ikke ens. Det, der kan være den rette vej for nogen, er ikke nødvendigvis det rette for andre. Vi skal turde udfordre, hvad vi definerer som normen og i stedet gøre, hvad end der giver mening for os hver især.
Rejselysten starter
Vi er ikke ligefrem fremmede over for at rejse ud og opleve verden. Begge vores familier har været gode til at tage os med på ferie uden for Danmarks grænser. Vi har igennem hele vores liv fået en forsmag på, hvad verden har at byde på, og den smagsprøve gav os kun appetit på mere. Efter gymnasiet rejste vi begge afsted som backpackere og så verden i et helt nyt lys. Vi blev klar over alle de muligheder, der lå uden for Europas grænser. Nye kulturer og smagsindtryk blæste os bagover.
I hinanden fandt vi en ligesindet, og når vi talte om vores drømme, blev de kun større. Vi ville de samme ting, og appetitten efter at rejse ud blev nærmest umættelig. Vi har prøvet kræfter med både charterture, storbyferier og roadtrips. Rasmus introducerede mig for Interrail, den første sommer vi tilbragte sammen. For en togentusiast er det den ideelle rejseform, og han havde allerede en del ture bag sig. Det var en længere tur, og der var ikke en fast plan. For første gang oplevede jeg friheden i bare at blive ført afsted, hvor kun lysten bestemte. Det gav en helt særlig frihed, og den sommer i Italien har stadig en helt særlig plads i mit hjerte.
Siden har vi brugt hvert eneste hul i kalenderen på at udforske nye destinationer sammen, og hver gang vi er kommet hjem, har vi drømt om næste eventyr. Listen over destinationer, vi gerne ville opleve, voksede støt. Vi havde bildt os selv ind, at man kun kunne rejse i sine ferier, men de “få” uger om året var ikke længere nok. Gudskelov havde vi begge fleksible jobs, så med lidt god planlægning begyndte vi så småt at skrue op for rejserne. En arbejdsferie til London og senere en forlænget weekend i Milano lærte os, hvor nemt det var at rejse. Intet kunne dæmpe vores rejselyst. End ikke en nyfjernet visdomstand kunne bremse den lavine, vi havde startet. Stingene fra operationen blev fjernet dagen inden, vi pakkede bilen for at køre mod Frankrig.
Vi havde så mange fantastiske oplevelser i bagagen, og vi blev konstant spurgt, om vi nu skulle ud at rejse igen. Vores tørst efter mere var uslukkelig, og til sidst spurgte vi os selv: Hvorfor skal vi ikke gøre lige netop det, der gør os så glade hver eneste dag? Hvad holder os tilbage?
Drømmen bliver til målet
Det er svært at sige, om COVID var med til at træffe beslutningen for os. En isoleret og nedlukket verden understregede dog vores behov for at komme ud. Vi er dog ret overbeviste om, at selv uden en global pandemi var vi nået frem til samme resultat. Nedlukningen har dog lært os, at virtuelt arbejde ikke kun kan lade sig gøre rent praktisk, men også kan være en fordel på nogle fronter.
Da jeg havde været til svendeprøve i julen 2021, begyndte planerne for alvor at tage form. Vi havde længe leget med tanken om at bo i udlandet, og der havde tidligere været danske reddere, der fik job i London. Muligheden virkede oplagt, men Brexit gjorde ikke ligefrem planlægningen til en dans på roser. Visumkravene var tårnhøje, og jeg ville ikke kunne få merit for min danske uddannelse. Nederlag var dog ikke et ord, vi ville acceptere uden kamp. Rækkehuset blev opsagt, mens vi trak i alle tænkelige tråde for at få en fod indenfor. Prisen for at flytte til Londons fristende storbyliv blev til sidst uoverskuelig, og vi besluttede os for i stedet at tage en lang rejse, når vores lejekontrakt udløb. Så kunne vi altid tage kampen op igen, når vi kom tilbage.
Vent, hvorfor skulle vi fastsætte en slutdato? Rejsen, som til en start var tiltænkt som et pusterum fra vores store planer, blev pludselig til PLANEN.
Som nyudnævnt krejlerkonge gik jeg i gang med at sælge bilen og inventaret fra vores hus. Efter mange ture på genbrugspladsen og endnu flere ture på posthuset med vores solgte ejendele stod huset tomt. Kun få særligt udvalgte ting fik lov at overleve og blev opmagasineret hos vores forældre. Et kapitel af vores liv var slut, og på en kold dag i januar kunne vi aflevere nøglerne til det sted, vi havde kaldt hjem i to år.
Vi kunne ikke finde nogle gode undskyldninger for at blive i de faste rammer, og vi har i stedet valgt at handle på vores udve. Vi valgte at gøre vores drømme til mål. Vi lagde en plan og tog handling. Nu er vores liv pakket ned i tre ferskenfarvede kufferter. Vi har løsrevet os fra hamsterhjulet med dertilhørende forpligtelser, og vi er spændte på, hvad vores nye tilværelse bringer.
Vi er begge enige om, at det føles helt rigtigt nede i maven.
Et løfte om at lade eventyret fortsætte
Vores gode ven, Erin, fortalte os, at hun efter sin uddannelse havde aftalt med sig selv, at hun altid ville have en flybillet klar til et eller andet sted i verden. På den måde var der aldrig en undskyldning for ikke at tage afsted. En mand og et par voksne børn senere lever aftalen stadig videre uden undtagelser.
Sådan vil vi også gerne leve vores liv. Det har været alt for nemt at lade os indsmigre af vanerne, trygheden og de daglige ritualer. Vi har begge brug for at blive udfordret. Vi har brug for at vide, at vi har grebet alle de chancer livet har givet os. Jeg har gennem mit job set alt for mange, der har ventet for længe, og hvor helbredet til sidst fratog dem muligheden for at følge deres drømme.
Med et løfte til os selv og hinanden om aldrig at nøjes, omfavner vi de eventyr, der venter, og er fast besluttede på at leve vores liv fuldt ud.
17 kommentarer til “Hvad er udve?”
Så inspirerende i to! Glæder mig til at følge med️
Tusind tak sødeste Melanie
Fantastik skøn læsning
Knus fra vores “hamsterhjul” der nu har indbygget “vejbump” Bump, som vi har valgt ikke skal fylde alt i hverdage.
Vi skal fortsat lev vores liv og det vi gerne vil i vores “hamsterhjul”.
Der findes altid en vej. Måske ikke den mest lige vej, men omveje og stier kan også byde på noget godt, indtil den rette vej genfindes
Knus og fortsat Go udeve
Vi er rigtig glade for at du har lyst til at læse med ☺️
Det er helt rigtigt at der altid findes en vej. Det skønne ved livet er, at der er så mange fantastiske måder at leve det på. Alle veje er rigtige, så længe man selv synes det
Masser af knus og kram herfra ☀️
Kære Louise. Hvor er det spændende læsning. Glæder mig til at følge jeres rejselyst og læse hvor jeres drøm fører jer hen. Pas på hinanden på jeres videre færd. Knus moster .
Tusind tak moster ♥️ Vi skal nok passe på hinanden og sender en masse tanker til alle jer i Danmark
Kære Luise og Rasmus.
Lev og nyd livet. Dejlig at læse hvad i oplever. Knus mormor ❤️
Tusind tak mormor ♥️
Fantastisk læsning,, og jeg glæder mig til at følge med fortsat. I følger jeres hjerter og udlever jeres drømme. Det er så vigtigt
Tusind tak Jytte! Det er dejligt du har lyst til at følge med ☺️
Så skønt! Dejligt at kunne følge med i jeres eventyr
Tusind tak
Kære Louise & Rasmus
Tusind tak for den fyldige og interessante beretning om jeres bevæggrunde til at rejse ud i verden.
Virkelig spændende læsning! Vi glæder os til at følge jer fremover. Kh F&F
Kære F&F,
Vi er glade for at I kunne lide fortællingen og vi ser frem til at dele flere eventyr med jer.
Masser af knus,
Louise og Rasmus
Spændende læsning. Knuzzz herfra
Tusind tak Vita ♥️
Pingback: Hvornår kommer I hjem? - UDVE